Bortchfilet
med rosenkål & spagetti:
1 kg
oksefilet
2 dl sur fløte eller rømme
1 dl tomatpure
1 dl ungarsk tokayer eller mørk portvin
2 ss revet pepperrot
1 1/2 dl finhakkete rødbeter
1 1/2 dl finhakket løk
11 ss kapers
1 ss rosenpaprika
4 dillskjermer
100 g smør
1/2 kg rosenkål
1 dl buljong
salt
1 ss honning
250 g spagetti
1 ss revet ost
Vask kjøttet
og tørk det. Bland den sure fløten (rømmen),
tomatpure og vinen med pepperrot, rødbeter,
løk, kapers, rosenpaprika og
dillskjermene.
La kjøttet ligge i denne marinaden på
et lunt sted i 18-24 timer.
Ta opp kjøttet og stek det med 50 g smør
i ca 20 min. på rist i ca 250°.
Hell marinaden over og dryss med litt
salt, slå ned til middels varme og stek
kjøttet i 20 min. til.
Rens rosenkålen og damp den mør med 30
g smør, tilsett buljong, 1 ts salt og
honningen.
Bland den kokte spagettien med reven ost
og 20 g smeltet smør og legg det på et
fat.
Skjær kjøttet i skiver og legg oppå
spagettien, hell over marinaden, legg
ved den honningkokte rosenkålen og
server så varmt som mulig.
Rullestek
fra Transylvania:
1 kg
oksebryst
2 dl kokte kastanjer
1 dl finhakkete valnøttkjerner
1 l finhakket rødløk
3 ss sur fløte eller rømme
salt
1 ts demararasukker
1 ts kanel
1 ts rosenpaprika
1/2 ts hvit pepper
1 ss arak eller akevitt
1 pakke frosne erter
1 dl buljong
1 dl hvitvin
1 revet løk
1 ts sukker
1 boks mais
løkringer
Skjær ut
benet av oksebrystet og bank det ganske
tynt.
Trykk de mørkokte og skrelte kastanjene
gjennom sikt og bland mosen med valnøtter
og rødløk.
Tilsett den sure fløten (rømmen), 2 ts
salt og demararasukker, kanel og
rosenpaprika. Rør det hele sammen til
en fin mos og smør kjøttet med den.
Rull det sammen og bind godt rundt med
bomullstråd. Stek rulladen i ca. 40
min., ha den på rist på den nederste
rillen i stekeovnen ved ca.250°.
Damp ertene møre i en blanding av
buljong, hvitvin, 1/2 dl vann, løk,
sukker og litt salt. Ta opp ertene og
damp maisen i samme lake.
Skjær opp rulladen i skiver og legg på
fat med erter og mais på hver side.
Hell den kokende buljongen over og pynt
med løkringer.
|